Sublimatie wordt op bijvoorbeeld Wikipedia omschreven als “Sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase”

In onze inkt en print wereld zou dat vrij vertaald kunnen worden naar “opgedroogde inkt wordt door warmte omgezet in een gas wat zich met polyester verbind”

De inkt is meestal een dye (kleurstof) inkt, daar komt dan ook de “dye sublimatie” vandaan, deze wordt door een printer op een drager (we gaan manoukianer nu even vanuit dat we transfer druk maken later komt direct druk) deze drager is meestal voorzien van een coating die de druppel inkt direct vasthoudt om uitlopen te voorkomen.En de coating zorgt ervoor dat de inkt niet in het papier dringt, we willen immers die vaste stof / gedroogde inkt straks 100% benutten.

Dit is ook het belangrijkste gedeelte wat geregeld en gemeten moet worden voor sublimatie printen, hier wordt een RIP ingezet zoals bij ons Wasatch, met 2 belangrijke processen die door de RIP worden geregeld, de inkt hoeveelheid of linearisatie en het kleurbeheer.SRBox_150
Wasatch geeft hier het grote voordeel dat de inkt hoeveelheid bijzonder ver terug gezet kan worden om het sublimatiepapier toch “droog” te houden.

Omdat het transferdruk is zal het beeld wat op de polyester stof of media gedrukt moet worden altijd in spiegelbeeld worden gedrukt.

Na het printen is het van belang dat de inkt gedroogd word, dit kan afhankelijk van de gebruikte media, papier of film tussen de 2 en 24 uur innemen.
Hier is het belangrijk dat de inkt goed droog is, u wilt immers het meeste uit uw inkt halen, en zoals aan het begin is aangegeven, een vaste stof naar gas, geen natte inkt naar gas!

Na dit print proces komt het transfer proces, afhankelijk van de media die van polyester of met polyester is behandeld gebruiken we hier een pers of wals (Kalander) voor. eliVerhit tot ca. 200 graden C. en vanaf ca. 25 seconden tot soms minuten, deze minuten zijn meestal nodig om het object te verwarmen zoals bijvoorbeeld bij mokken.

In tegenstelling tot wat iedereen denkt moet het papier of de film met zo weinig mogelijk druk op het te bewerken media geplaatst worden, het gas wat ontstaat door het sublimatieproces moet immers wel verdwijnen. Met textiel is dit iets makkelijker dan met harde voorwerpen, daarom zijn er ook verschillende soorten papier voor sublimatie te koop.

Na het persen kan het materiaal worden afgewerkt en is het klaar voor gebruik.3d_subli_300alu_all2

Translate »

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Dismiss