Over digitaal textiel bedrukken

hoe het werkt

Om beter te begrijpen hoe het bedrukken van textiel werkt en om u te helpen bij het kiezen van welk proces voor u het juiste is, hebben we 5 belangrijke onderdelen toegelicht.

1. Textiel (stof)

Er zijn verschillende variaties in textiel vezels te vinden, zoals natuurlijke vezels, 100% kunstof, een mengsel van natuurlijke vezels en kunstof en dan ook natuurlijk de 2 en 4 richting stretch, of geen stretch.
Elke stof kan digitaal worden geprint en je hebt keuzes in inkt waarmee u afdrukt op deze stoffen.
Veel van onze klanten printen op natuurlijke stoffen, op de niet-gecoate weefsels met onze P50i pigment inkt voor bijvoorbeeld stoffering en mode toepassingen louter en alleen omdat de fixering makkelijk is.
Echter, sommige klanten gebruiken onze p40i dye sublimatie inkten voor hun synthetische stoffen omdat een bepaald kleurengamma bereikt moet worden en hoe de stof afgewerkt wordt. (Voorbeeld: vlaggen en banners, sportkleding of reklame doeken)
Weten welke stof u wilt bedrukken helpt de print oplossing te bepalen.

2. Inkt

De belangrijkste vraag die beantwoord moet worden bij het printen van textiel is welke inkt gebruikt moet/gaat worden, de gebruikte soort inkt hangt volledig af van het soort textiel/stof en wat het eind-product moet worden.
Het overzicht hieronder geeft een globaal inzicht welke inktsoort voor welk soort textiel gebruikt kan worden, ook wordt globaal aangegeven wat voor soort fixatie/nabehandeling gebruikt moet worden.

inkt soorten met textiel soorten

Gepigmenteerde inkt – natuurlijke en kunststof vezels:

Momenteel wordt de pigment inkt p50i die wij produceren ingezet voor bijvoorbeeld het printen van stoffering, interieur en mode kleding.
Deze inkt is een ware pigmentinkt doordat er de pigment gekleurde deeltjes gebonden zijn met een bindmiddel in de inkt.
Het bindmiddel zorgt ervoor dat de inkt zich verbind aan de vezel na fixatie (hete wals / calandar).
Er is een keuze uit 8 kleuren; Cyaan, Magenta, Geel, Zwart, echt Grijs, Oranje, Paars en Rood.
Deze inktset geeft een groot kleurbereik, maar niet zo groot als het met watergebasseerde inkt zou kunnen zijn.
Deze inkt kan printen op het breedste scala van stoffen zoals katoen, zijde, rayon, katoen / poly blends, en 100% polyester in verschillende gewichten.
Een voorbehandeling is niet noodzakelijk, maar een optionele voorbehandeling is beschikbaar wat het kleuren gamma vergroot en de was echtheid vergroot.
Deze behandeling wodt steeds populairder en milieu vriendelijker, omdat de fixatie via stomen en wassen teveel water verbruiken.
Als aan het printen een voorbehandelings- unit wordt toegevoegd is dit milieuvriendelijk en de resultaten spectaculair en gewaardeerd door architecten en ontwerpers.

Zure (Acid) & Reactieve inkt – Natuurlijke stoffen:

Voor deze stoffen zijn 2 water gebaseerde inkten op de markt voor digitale printers. Deze water gebaseerde inkten hebben een voor behandelde stof nodig. Zure (Acid) & Reactieve inkten hebben stoom nodig om te fixeren. Het voordeel van deze inkten is het grote kleur spectrum.  Een algemene regel die aangehouden kan worden is dat dezelfde soort inkt bij zeefdruk ook voor digitaal van toepassing is. Een zachtere en soepeler gevoel wordt door deze inkt meegegeven, dit vooral door het fixeer proces. Watergebaseerde inkten dringen diep in de stof door, maar ze hebben dan ook een zeer complex en milieu onvriendelijke nabehandeling nodig. Normaal hoort een voorbehandeling, hitte / stoom, wassen tot het proces om de stof klaar voor verwerking te maken. De apparatuur die u hiervoor nodig heeft is meestal gespecialiseerd en industrieel. Wij adviseren bij zure (acid) en reactieve inkten een grote hoeveelheid te printen meters om het ROI hoog te houden.

Sublimatie/Disperse kleurstof inkt – Polyester, Lycra en Spandex:

De applicaties voor sublimatie inkt zijn vaandels of vlaggen, flexibele spandoeken of sport kleding.  De stof heeft een hoog gehalte polyester, lycra en elasthaan. Sublimatie is erg populair bij de klasse 1 en 2 printers. Wanneer het geprint is op papier wordt het overgezet op het textiel, of het textiel wordt direct bedrukt. Het fixeren gaat door middel van hitte fixatie >200ºC die een gas vormt en in de stof dringt. De kleuren zijn erg briljant, was vast en tot een zekere hoogte UV bestendig.  Voor hoge snelheids- printers is het raadzaam om ontluchtte inkt te gebruiken en ter bescherming van de printkoppen kop afhankelijke inkt te gebruiken om goed te presteren en lange termijn herhaling te bewerkstelligen. Het hitte fixatie proces kan met behulp van een hitte pers of een hete wals (calendar). Een grote reeks van kleuren is in deze inkt aanwezig inclusief fluoriserende inkt.  

3. Printers

Er zijn verschillende typen printers in de markt, maar de meeste kunnen in 1 van de 3 types geplaatst worden afhankelijk van de soort inkt en het papier of textiel transport systeem.

Type 1 printers zijn over het algemeen ontwikkeld voor sublimatie inkten en transfer papier transport – Grootte en snelheden van de printers is afhankelijk van uw marktvraag. Voor fixering wordt gebruik gemaakt van een hitte pers of een hitte wals (calandar) (voorbeelden zijn sportkleding, flexibele doeken en harde materialen zoals voor gecoat aluminium)

Type 2 printers zijn omgebouwd om direct op stof te printen, voorzien van een goot om de door geprinte inkt op te vangen. Dit is erg nuttig bij het printen van flexibele doeken, ze gebruikenzoals type 1 printers sublimatie inkten om direkt op niet flexibele stoffen te printen. Fixering wordt meestal gedaan met hitte walsen (Calandar). (nb. Sportkleding kan ook in pandjes doorgevoerd worden met een speciale calandar)

Type 3 printers zijn speciaal ontworpen om direct op rekbare stoffen te printen. Meestal synthetische en natuurlijke stoffen die rekbaar zijn in 2 of 4 richtingen. Het belangrijke verschil is een speciale voorziening om de stof juist door te voeren en de horizontale verschuiving minimaal is. Er zijn 2 oplossingen voor de rekbare stof doorvoer. Eén is een zogenaamde plakkende transport band die de stof glad houdt onder de printkop. Over het algemeen wordt dit opgelost door middel van  met behulp van 2 verende rollen. Het andere systeem bestaat uit een doorvoer rol en een aandrukrol om het doek strak te houden. Beide systemen werken uitstekend, maar de snelheid van de printer is hier toon aangevend. Bijvoorbeeld de goedkopere industriële Japanse printers  zoals Roland, Mimaki en Mutoh hebben een gemiddelde print snelheid van ca. 20-50 m² per uur afhankelijk van het model – Een rol doorvoer systeem is ruim voldoende voor deze type printers voor de relatieve lage print en doorvoer systeem. Bekende printers met grotere koppen zoals Ricoh, Konica Minolta etc. printen een stuk sneller door het inzetten van meerdere koppen – Deze printers kunnen een snelheid halen van meer dan 200 – 400 m² per uur, veel van deze modellen gebruiken een plakkende transport band.

4. Software

De software die bij de printer geleverd wordt zet de data die uit het ontwerp programma komt om naar een taal die de printer begrijpt.  Het optimaliseert de kleuren van de ontwerpen en een zo nauwkeurige weergave van uw ontwerp printen. Het geeft ook aan waar de inktdruppels geplaatst moeten worden en de grootte. Er kan vaak ook gespiegeld, afstand en herhaling ingesteld worden zodat dit niet in de ontwerp software hoeft te gebeuren.

5. Fixatie

De inkt en de stof die u kiest heeft een bepaalde fixatie methode nodig.

  • Pigment inkt – droge hitte – normaal met een hitte wals of hitte pers

  • Acid kleurstof – stoom – wassen – normaal met grote industriële stomers

  • Reactieve kleurstof – stoom – wassen – normaal met grote industriële stomers

  • Sublimatie – droge hitte – normaal met een hitte wals of hitte pers

Zowel Pigment.Inc als AGA Print Solutions hebben door de jaren heen veel ervaring opgebouwd met textie drukken. Reeds meerdre marktleiders hebben hun keuze laten vallen op onze expertise. Gespecialiseerd om uw gehele textiel drukkerij om te zetten of slechts gedeelte ervan is onze sterke kant. Wij begeleiden u in het gehele proces, van software tot fixatie, we hebben trainings faciliteiten in Europa. Dit voorla om u te begeleiden inhet gehele textiel proces, welke inkt voor welke stof, welke printer voor welke hoeveelheden.

.

Download

Download textiel printen overzicht (white paper) UK versioWhitepaper-How-Digital-Print-Works_136x192

candy_950x20

Vraag om een demonstratie of vraag voorbeelden

Translate »

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Dismiss